Forum POLSZCZYZNA Strona Główna  Forum POLSZCZYZNA Strona Główna  
  POLSZCZYZNA
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy  Galerie  Galerie
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
Forum POLSZCZYZNA Strona Główna->SŁÓWKA->Kluchy i inne...

Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Kluchy i inne... <-Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat->
Autor Wiadomość
Omnipotentia
PostWysłany: Wto 19:17, 03 Cze 2008 Temat postu:




Dołączył: 12 Maj 2008
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy

15. łazanki

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
angasc
PostWysłany: Wto 21:15, 03 Cze 2008 Temat postu:




Dołączył: 31 Mar 2008
Posty: 146
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 7 razy

To może po prostu:
16. pierogi lub pierożki?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez angasc dnia Wto 21:15, 03 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Szczepko
PostWysłany: Śro 7:23, 04 Cze 2008 Temat postu:


Ojciec Założyciel

Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 507
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Saska Kępa

Właściwie to lista obejmuje dużo więcej, niż proste kluski. Obejmuje to wszystko, co z "kluskowatością" nam się kojarzy, a zatem pierogi - jak najbardziej Smile.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Gal Rusin
PostWysłany: Śro 15:03, 04 Cze 2008 Temat postu:




Dołączył: 05 Paź 2006
Posty: 178
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Skąd: Grochów

Jak wszystko, to wszystko:

17. Kartacze

oj, burczy mi w brzuchu...

szkoda, że potrawy można zgłaszać pojedynczo, bowiem w kwestii jedzenia nie dałbym się prześcignąć...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Gal Rusin dnia Śro 15:07, 04 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tońko
PostWysłany: Śro 17:30, 04 Cze 2008 Temat postu:


Ojciec Redaktor

Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 246
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: Ursynów

Szczepko napisał:
Właściwie to lista obejmuje dużo więcej, niż proste kluski. Obejmuje to wszystko, co z "kluskowatością" nam się kojarzy, a zatem pierogi - jak najbardziej Smile.


Idąc tym tropem moglibyśmy rozszerzyć definicję kategorii"kluch" do wszelkich potraw mącznych, czyli makaronów, placków, blinów, naleśników a stąd już blisko do chleba, ciasta i wypieków.
Postuluję zawężenie obszaru semantycznego rzeczonej kategorii do tych dań, które spełniają podstawowe kryteria definicji kluchy. Tu pojawia się pewien problem.
Słownik języka polskiego PWN podaje następującą definicję kluski
"potrawa z ciasta, różnorodnie formowana, podawana do zup lub jako drugie danie"

W myśl tak sformułowanej definicji, mączna tortilla może być zaliczona do kluch – jest potrawą z ciasta, może być podawana do drugiego dania. Ale przecież to nie klucha!
Tak samo jak pierogi – nikt mi nie powie, że pierogi ruskie to są kluchy. Podobnie rzecz ma się z makaronem. Zacznijmy od tego, że prawdziwy makaron nie jest wytwarzany z mąki, tylko z semoliny pszenicy twardej. W zwykłym makaronie nie ma jajek, chyba że jest to makaron jajeczny. Używana w Polsce centralnej nazwa klusek w odniesieniu do makaronu jest tylko regionalizmem szokującym osoby z innych części kraju.

Czym w takim razie jest klucha? Proponuję zaliczać do kluch potrawy cechujące się określonym składem, kształtem oraz procesem produkcyjnym. Kluchą nazwałbym potrawę uzyskaną z ciasta z mąki z ewentualnymi dodatkami w postaci jajek, ziemniaków bądź drożdży, o nieregularnym kształcie uzyskanym poprzez ręczne formowanie bez wałkowania, (odpadają makarony i pierogi), poddaną gotowaniu w wodzie (eliminujemy placki, bliny itd., które są smażone, oraz chleby, które są pieczone).
Co wy na to?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tońko dnia Śro 18:06, 04 Cze 2008, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karen
PostWysłany: Śro 18:17, 04 Cze 2008 Temat postu:




Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 225
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy

definicja przekonująca; nie podoba mi sie tylko nieregularny kształt, bo kluski śląskie mojej babci są zawsze identyczne (nawet jeśli chodzi o położenie dziurki i jej głębokość) Smile
np. lane czy kładzione - wymagają użycia łyżki lub podobnego narzędzia zbrodni;
gotowanie w wodzie - a co z poznańskimi pyzami? są gotowane na parze...


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tońko
PostWysłany: Śro 18:36, 04 Cze 2008 Temat postu:


Ojciec Redaktor

Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 246
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: Ursynów

Karen napisał:

gotowanie w wodzie - a co z poznańskimi pyzami? są gotowane na parze...


racja - należałoby rozszerzyć definicję o gotowanie na parze, chociaż to też woda Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emklara
PostWysłany: Czw 17:31, 05 Cze 2008 Temat postu:




Dołączył: 28 Lis 2006
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: WLKP

ja proponuję:
Kluski ziemniaczane, które przyrządza się z tartych surowych ziemniaków, które następnie trzeba odsączyć, dodać się mąkę pszenną do uzyskania dość gęstej konsystencji. Tak przygotowane ciasto wrzuca się na wrzątek, zsuwając małe porcje łyżeczką bezpośrednio z naczynia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Szczepko
PostWysłany: Czw 17:35, 05 Cze 2008 Temat postu:


Ojciec Założyciel

Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 507
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Saska Kępa

Ciekawe dywagacje Smile
Najgorzej, że teraz nie wiem, co zostawiać z naszej listy... Pomysł był na "kluchowatość" szeroko rozumianą, tylko teraz problem polega na zdefiniowaniu, jak szeroko rozumianą... Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emklara
PostWysłany: Czw 17:36, 05 Cze 2008 Temat postu:




Dołączył: 28 Lis 2006
Posty: 72
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: WLKP

...a każde z nas może rozumieć inaczej...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tońko
PostWysłany: Czw 17:54, 05 Cze 2008 Temat postu:


Ojciec Redaktor

Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 246
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: Ursynów

Szczepko napisał:
Ciekawe dywagacje Smile
Najgorzej, że teraz nie wiem, co zostawiać z naszej listy... Pomysł był na "kluchowatość" szeroko rozumianą, tylko teraz problem polega na zdefiniowaniu, jak szeroko rozumianą... Smile


To zależy od definicji - w myśl tej zapropowanej przeze mnie należałoby z naszej listy wykluczyć makaron, łazanki, uszka oraz bliny. Moja definicja kluch jest tylko propozycją, z którą nie wszyscy muszą się zgadzać. Co Twoim zdaniem kryje się pod pojęciem "kluchowatości" szeroko rozumianej?


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Tońko dnia Czw 18:10, 05 Cze 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Szczepko
PostWysłany: Czw 18:14, 05 Cze 2008 Temat postu:


Ojciec Założyciel

Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 507
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Saska Kępa

Wszystko, co jest mączne, kluchowate w kształcie i konsystencji, najczęściej robione na parze, podawane jako skupisko odrębnych elementów gastronomicznych, czasem do sosu, a czasem do zupy, a czasem do mięsa.
Najczęściej, jako dodatek do głównego dania, chociaż mogące występować jako samodzielna potrawa - np. kluski śląskie, czy pyzy (z jakimś pysznym sosem).
Dla mnie makaron to jak najbardziej kluski! Smile
Np. kluski z makiem to (przynajmniej w mojej rodzinie) - makaron w takiej słodkiej masie z maku.

A w ogóle, nie czuję się za pewnie w tym kucharskim temacie.
Może Panie zaczną się wypowiadać?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karen
PostWysłany: Czw 18:46, 05 Cze 2008 Temat postu:




Dołączył: 14 Lut 2008
Posty: 225
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 12 razy

Emklaro, proponowane przez Ciebie kluski ziemniaczane to wg znanej mi terminologii kluski szare Smile
Ponadto, uważam, że szerokie pojęcie klusek powinno się ograniczyć przynajmniej do sposobu przetworzenia: GOTOWANIA. Żaden omlet, ani placek; nic pieczonego ani smażonego nie może być kluską. Owszem, można je odgrzewać na różne sposoby, ale podstawą jest ugotowanie surowego ciasta.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tońko
PostWysłany: Czw 18:47, 05 Cze 2008 Temat postu:


Ojciec Redaktor

Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 246
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: Ursynów

Szczepko napisał:
Wszystko, co jest mączne

zgadzam się bezdyskusyjnie

Cytat:
kluchowate w kształcie i konsystencji

zauważ, że makaron nie spełnia tego podstawowego kryterium

Cytat:
najczęściej robione na parze

wydaje mi się, że większość klusek jest gotowana w wodzie (śląskie, kopytka, leniwe, kartacze), te na parze stanowią mniejszość (pyzy poznańskie czy pampuchy)

Cytat:
podawane jako skupisko odrębnych elementów gastronomicznych, czasem do sosu, a czasem do zupy, a czasem do mięsa.

zgodzam się, w przypadku zupy mogą to być kluski lane, kładzione bądź zacierki ...

Cytat:
Najczęściej, jako dodatek do głównego dania, chociaż mogące występować jako samodzielna potrawa - np. kluski śląskie, czy pyzy (z jakimś pysznym sosem).

mniam mniam mniam ... Laughing


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Szczepko
PostWysłany: Czw 18:50, 05 Cze 2008 Temat postu:


Ojciec Założyciel

Dołączył: 02 Paź 2006
Posty: 507
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Saska Kępa

Oczywiście z "parą" to pomyłka. Chodziło mi o "wodę", a nie "parę" Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny Strona 2 z 3

Forum POLSZCZYZNA Strona Główna->SŁÓWKA->Kluchy i inne...
Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
 
 


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
DAJ Glass (1.0.5) template by Dustin Baccetti
EQ graphic based off of a design from www.freeclipart.nu
Powered by phpBB Š 2001, 2002 phpBB Group